7 april 2012

Trappen blir vit!


Helgen går åt till att renovera....framförallt måla...dörrar, trappa, bänskivor...allt ska målas VITT


Renovering av trapp tar längre tid än vad man kanske tror men resultatet är värd mödan.
Ofta är gamla trappor klädda med till exempel en plastmatta eller annat material som först måste tas bort sen spackla, slipa och ev måla och du har en ny trappa!


1. Börja ta bort det material trappan är klädd med. För gamla limrester finns limlösande medel, ibland fungerar T-röd. Stryk ut medlet flödigt och låt verka en stund. Ta bort limmet med en spackel och trasa. Ofta får man upprepa behandlingen.


2. Sedan är det dags att spackla. Små skador och mindre sprickor fylls i med trä-spackel. Större skador lagas med sandspackel. Låt spacklet torka ordentligt innan du börjar slipa, se på bruksanvisningen på spacklet hur lång torktiden är.


3. Slipa hela trappan med ett inte alltför finkornigt sandpapper eller slipmaskin. Byt efterhand till finkornigt slippapper och slipa längs träets fiberriktning. 


4.Ta kvistlack på kvistlarna. Vi använde Interior Wood sealer kvistlack från Flugger.


5. Det är nu när det är dags att måla  och äntligen ser man resultatet av allt slit. Grundmåla först och låt torka. Färdigmåla sedan hela trappan minst två gånger. Vi använde flugger golvakryl, halvblank som vi första vändan spädde ut med 10% vatten.


Spackling


Slipning
Kvistlack
Kvistlackning Färgval
Grundmåla
Målad en gång till


Minst två gånger till måste vi måla

Glad Påsk från målningshuset!


1 kommentar:

  1. Vad snyggt det blev. Men det tar tid att måla en trappa. Jag vet, fyra strykningar efter grundfärgen fick jag göra innan jag var nöjd. Hade trappan vit först men sen fick den bli grå, orkade inte med allt skräp som syntes direkt.
    Men det är nog snyggast med vit trots allt.
    Ha det gott denna påskdag
    AC

    SvaraRadera

Tack för era fina kommentarer.

Vill ni komma i kontakt med mig så har jag mail: j.norrestam@hotmail.com

Välkommen åter!