28 maj 2012

Bygga Trall

 Tips när ni ska bygga trall!

1.Börja med en heltäckande markduk som hindrar ogräs från att växa upp under altanen och fyll på med grus. Vi åkte med släp och hämtade grus.

2.Gör plintar. 
När du plintar är det viktigt att få till nivån rätt bra direkt. Det går att rätta till senare men det är bra om det är någorlunda rätt redan vid plintarna.
Är det lös mark så är ett bra tips att gjuta ett betongfundament runt själva plintröret – då sitter det bättre. Ös bara på med betong runt röret.
Det är viktigt att få ner plintarna någon meter så att inte tjälen rör på den. Ett vanligt fel är att gräva lite för grunt. Är det jobbigt att gräva för hand så finns det jordborrar att hyra, det gjorde vi och kan lova att det var värt det och dessutom kostar det bara några hundra att hyra.
3.
Bygg reglar.
 Ta till rejält när du väljer reglar för den bärande konstruktionen. 60 centimeter mellan reglarna är ett bra mått för att det inte ska svikta.


4.Lägg Trall. Välj en så bred trall som möjligt. Då blir det mindre att skruva och snyggare tycker vi. Är virket nytt så är det blött och då krymper det med tiden. Du ser det lätt när du skruvar i en skruv, om det sväller upp är det mättat med fukt.
Trallen skiljer mycket i pris beroende på material och leverantör. Olika tillverkare har också lathundar för att beräkna vilka längder som går för en viss storlek på altan.
Fundera på om du vill skarva trallen eller om föredrar hela längder. Vid en en skarv finns alltid en risk att det blir en nivåskillnad, eller att trallen spricker.

TIPS!
När du köper  trätrall för din altan bör du alltid kontrollera att själva trallbrädorna ligger med kärnsidan uppåt. Det är den sida där årsringarna är minst. När en så monterad bräda torkar efter t ex regn blir den konvex, bågnar alltså uppåt så att vattnet rinner av. Vid motsatt montage blir brädan konkav, d v s bildar en kanal där vattnet stannar. Virkets kärnsida är dessutom hårdare och tål kraftigare nötning medan ytvedssidan är mjukare och lätt får torrsprickor.


Beställ allt med hemtransport så slipper det gå en heldag åt att åka och hämta allt. Kostar ca 1400kr att få hem virke till 60kvm trall.


Kostnaden för vår trall som är ca 70kvm plus trappa blev ca 20000kr.


Lycka Till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för era fina kommentarer.

Vill ni komma i kontakt med mig så har jag mail: j.norrestam@hotmail.com

Välkommen åter!